431766640 3536072946683072 3828545068208092222 n2024. március 9-én tartottuk a közgyűlést a Csili Művelődési Központban. A meghirdetett időpontban most sem volt meg a határozatképesség, a megismételt közgyűlés kezdetére 28 tagszervezet képviselője írta alá a jelenléti ívet. Ők a 45. Diákfotó-pályázat albumát vihették haza.

Új tagszervezetek felvételével kezdődött a közgyűlés. Molnár László mutatta be a Magyar Fotográfus Szabadegyetem Egyesület tevékenységét. Tagfelvételüket egybehangzó szavazással fogadták el a küldöttek.

A 2023. évi beszámoló és a 2023. évi gazdálkodás írásos anyaga mellett az elnök utalt arra, hogy a MAFOSZ elnöksége, tisztségviselői és bizottságai tiszteletdíj vagy munkabér nélkül végzik tevékenységüket. A MAFOSz nem szolgáltató vállalkozás, hanem a tagszervezetek tevékenységének koordinálása. Kérte, hogy a tagszervezetekben nyomatékosabban hívják fel a figyelmet az adó 1%-ának a MAFOSZ számára való befizetésre.

A Felügyelő Bizottság elnöke, Hídvégi Péter ismertette a FEB munkáját és a beszámolók áttekintését. A számlavezetés, a naplófőkönyv vezetése, a banki, pénztári és bevételi-kiadási elszámolások szabályszerűen történtek az előírások betartásával. Az elszámolt tételeknél hiányosságot nem tapasztaltak. Újdonság a MAFOSZ PayPal-számlája, amely a pályázatok rendezését, és az eddig nehézségként jellemzett határontúli befizetéseket könnyítheti

Az Etikai Bizottság elnökének jelentését a 2023. évi esztendőről dr. Mann Judit szóban ismertette. Elmondta, hogy nem volt említendő eset. Ugyanakkor utalt rá, hogy a következő évtizedekben új kihívással kell majd szembenézni, a mesterséges intelligencia képalkotó képességével.

A MAFOSZ 2023. évi munkájáról szóló elnökségi beszámolót és a Pénzügyi jelentést a MAFOSZ 2023. évi gazdálkodásáról, a FEB jelentését elfogadta a közgyűlés.

Kis mértékű Alapszabály módosításra a titkári feladatoknak a bíróság számára is elfogadható módon való megfogalmazása miatt volt szükség. Az SZMSZ-módosítás a MAFOSZ egyéni tagság szabályozására született.

A MAFOSZ 2023. évi munkaterv javaslata és költségvetési tervezeténél az elnök ismertette a megkezdett s az év folyamán meghirdetendő fotópályázatokat, az alelnök a Diáfotó-pályázat kiterjesztését. Nyári fotóstábor szervezésére egy tagszervezet sem jelentkezett. A XLI. MAFOSZ Szalon változatlan formában, de kiállítással kerül megrendezésre. 

A Pályázati és Kiállítási Szabályzat módosítása után az egyetlen hosszabban tárgyalt napirendi pont, a Kitüntetési Szabályzat módosítása következett. Ismét elhangzott, hogy kívánatos lenne, ha minden fotóklub rendezne fotópályázatot, és ha többen felvállalnák a papírképes pályázat rendezését is. (Ehhez segítséget az elnök, és több tagszervezet képviselője is ajánlott fel.)

 

ÜNNEPÉLYES DIPLOMAÁTADÓ

mafosz jelvenyA közgyűlés után vetítettképes rendezvény keretében adtuk át a MAFOSZ 2023 II. félévi fotóművészeti diplomákat, valamint a  FIAP 2023. évi nemzetközi fotóművészeti minősítések diplomáit.

A-MAFOSZ diplomát szerzett: Kontár Csaba (Panoráma Fotóklub Egyesület) és Zagróczky Andrea (Kőbányai Fotóklub Egyesület).

A-MAFOSZ/b diplomát Ecsedi Ákosné (Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesülete), Solymos Ákos (Biatorbágyi Fotóklub Egyesület), Tamás József (Duna Fotóklub Egyesület) és Wittmer László (Soproni Fotóklub Egyesület).

Az A-MAFOSZ ezüst fokozatát: Fehér Vilmos (Duna Fotóklub Egyesület), Mekli Zoltán (Győri Fotóklub Egyesület) Szabó János (Kőbányai Fotóklub Egyesület), Szita László (APS Fotóstúdió) és Tálos Péter (Győri Fotóklub Egyesület).

Aranydiplomát: Tonomár Mónika (Biatorbágyi Fotóklub Egyesület).

Platinadiplomát kapott Déri Judit (Mecseki Fotóklub)2. Fiscbäckné Horváth Ildikó (Duna Fotóklub Egyesület), Horosnyi Sándor (Duna Fotóklub Egyesület) és Rajkai György (Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesülete).

A MAFOSZ Címzetes Szolgálati Kiválósága címet Tamás József érdemelte ki több évtizedes munkájával.

 

AFIAPA MAFOSZ tagjai közül 2023-ban huszonkilencen szerezték AFIAP és az EFIAP-EFIAP level fotóművészeti kitüntető cím valamely fokozatát. Hosszas folyamat után érkeztek meg az oklevelek.

A FIAP fotóművésze (AFIAP) címet érdemelt ki 17 fő: Vehofsics Erzsébet, Monostoriné Hrabovszky Éva, Kocsis Ferenc, Baross Gábor, dr. Pap Gizella, Bajusz Huba, Sopronfalvi ildikó, Bontovics Ilona, Molnár János, Tamás József, Gyenti-Kálvin Kinga, Pálfi László, Nerpel Nikoletta, Ambrus Tímea, dr. Bíró Zoltán, Gelencsér Zoltán és Nádudvari Zsolt;

EFIAPA FIAP kiváló művésze (EFIAP) fokozatot 8 fotósunk: Sági Ági, Solymos Ákos, Szalai Attila, Gajdos Gábor, Füleki László, Wittmer László, Tassi Miklós és Kővári-Vágner Rudolf;

A FIAP kiváló művésze bronzfokozatot (EFIAP/b) 2 fotósunk: Magdó István, Csillag Zsuzsanna;

A FIAP kiváló művésze ezüstfokozatot (EFIAP/s): Magdó István; aranyfokozatotSzabó Irma;

Gyémánfokozatot (EFIAP/d1): Jerszi Gabriella;

Háromgyémántos diplomát (EFIAP/d3) kapott: Kiss Imre.

Gratulálunk mindannyiuknak, s további sikereket kívánunk.

Sajnos ma sem tudtuk átadni a korábban még át nem vett diplomákat, díjakat, várományosaik, képviselőik ma sem voltak ott.. A rendezvény végén levetítettük a XL. MAFOSZ Szalon anyagát is.



Fotó: Solymos Ákos, Czúni Imre

A rendezvényre jelent meg a Fotó-Hungarikum 2023 című kötet is, amely mára, amellett hogy a MAFOSZ Szalon katalógusa, a közel kétszáz alkotó 385 fotójának közlésével ez az elmúlt esztendő(k) jelentős magyar fotógyűjteménye. E megújult szerkesztéssel már kilencedszer jelent meg.