FIAP Lőkös Zoltán

A MAFOSZ tagjai közül 2021-ben negyvenketten szerezték AFIAP-EFIAP-EFIAP level fotóművészeti kitüntető cím valamely fokozatát, illetve az ESFIAP diplomát. Hosszas folyamat után érkeztek meg az oklevelek, melyeket fotóművészeinknek e-mailen postáztunk. Az ünnepélyes átadás várhatóan a későbbi, 2022. évi közgyűlésen lesz.

Bővebben: Negyvenkét FIAP diploma

KISzeptember 1–3. között zajlott a szerbiai Paracinban a Sarmates nemzetközi fotós fesztivál. Szervezői és vezetői, Natasa és Bojan Petrovic felkérték Kerekes Istvánt egy egyéni kiállításra. A hatvanöt fényképből álló tárlatnak a városi múzeum ad otthont. Ez az intézmény az egyik legrégebbi és legpatinásabb épülete Paracinnak, mely a történelem során különböző funkciókat töltött be. Többek között hosszú időn keresztül korház volt, aztán a második világháború alatt a Gestapo főhadiszállása lett.

Bővebben: Kerekes István kiállítása a szerbiai Paracinban

Kerekes IstvanKerekes István az első magyar fotós, aki átlépte a fotópályázatokon elnyerhető díjak számának háromezres határát. (3105, ebből 657 aranyérem) A magyar fotográfia történetében ez abszolút rekord.

Ugyancsak ő az első magyar fotóművész, akinek sikerült a világ három legtöbb Best Author-díjjal rendelkező fotósa közé kerülnie 68 díjjal. Romain Nero, aki a Nemzetközi Fotóművész Szövetségnek a versenyek védnökségéért felelőse a napokban értesítette Kerekes Istvánt, hogy a FIAP világ legjobb fotósai (Best of the Best) ranglistán a 2020-as évben harmadik helyezést ért el. Az első helyen a Hong Kong-i Ching Ching Chan, míg a második helyen a holland Daniel Lybaert szerepel.
Az eredmények megtekinthetők a www.kerekesistvan.com oldalon.

{gallery lightbox=boxplus lightbox:thumbs=outside}buszkesegeink/kerekes2021{/gallery}

kerekes istvanAz első magyar fotós, aki átlépte a kétezres határt

Kerekes István az első magyar fotós, aki átlépte a fotópályázatokon elnyerhető díjak számának kétezres határát. A magyar fotográfia történetében ez abszolút rekord.

A Mosonmagyaróváron élő fotós 2008-tól vesz részt rendszeresen fotópályázatokon. Az alkotó nevéhez fűződik két egyedi magyar fotós siker is. Ő az a fotográfus, akinek a Magyar Sajtófotó pályázatok harmincnyolc éves történetében elsőként sikerült egyetlen kategória mindhárom díját elnyernie (2017-ben a Mindennapi élet egyedi kategória, első, második és harmadik helyezettje lett). És szintén e pályázaton sikerült egy másik bravúr is. A Magyar Sajtófotó Kiállításokon először fordult elő, hogy egy szerző két alkalommal két különböző fotójával (egymást követő két évben), nagy fölénnyel elnyerje a közönség díját! (Favágó és gyermekei 2008, Yelena 2009) Ezen kívül említhetjük a Nők Lapja fotópályázat fődíját, a Földgömb magazin nagydíját, vagy az Országgyűlés által meghirdetett Együtt-lét fotópályázat első díját.

{gallery lightbox=boxplus lightbox:thumbs=outside}Hirek/2020/best{/gallery}

Bővebben: A kétezres határ és tizenegy Best Author díj

trofeaKerekes István EFIAP/p, A-MAFOSZ/p az Olaszországban megrendezett International Photo Contest „Trofeo Stele Dauna 2016” pályázaton, a „Winner of the Absolute Prize Trofeo Stele Dauna” fődíjat nyerte. Ugyanezen a versenyen két FIAP Gold Medalt is kapott – „Life in the mud” című képével mint a legjobb fénykép a The women in the world kategóriában és „Playground in Balkan” című alkotásával mint a legjobb fénykép a Travel kategóriában.

A fekete fehér kategóriában a „Shepherd girl” című fényképe elnyerte a Best Portrait Monochrome díjat.

Bővebben: Trofeo Stele Dauna 2016 abszolút nyertese

Kerekes István EFIAP/d1, A-MAFOSZ/p a szerb PCA Circuit 2017 pályázaton a legjobb szerzőnek járó FIAP Best Author díjat nyerte. A versenyre 55 országból 449 szerző nevezett.

A Montenegróban szervezett 1st International Contest Unlimited Photo 2017 pályázaton szintén a legjobb szerzőnek járó FIAP Best Author díjat nyerte. A versenyre 50 országból 274 szerző nevezett.

{gallery lightbox=boxplus lightbox:thumbs=outside}buszkesegeink/2017Kerekes{/gallery}

Bővebben: Két Best Author díj egy hónapban