Fájó szívvel tudatjuk, hogy
Kreutzer Iván
súlyos betegség után, életének 52. évében elhunyt.
Hamvasztás utáni búcsúztatására és temetésére a Rákoskeresztúri Új Köztemetőben lesz 2023. július 4-én 10.45-től

A gyászoló család
Búcsúzik tőle az APS Stúdió és a Sasszemek csapata

2021 decemberében szomorú hírt tettünk közzé: elhunyt Benedek László fotóművész, barlangász, a Magyar Kultúra Lovagja. Egész életét a szlovákiai magyarság kultúrájának megőrzésére és gyarapításának szentelte. Gömörország magyar kultúrájának emblematikus személyisége volt. Alapító tagja a Kultúráért Gömörben és Gömörön Túl Polgári Társulásnak.

Bővebben: Benedek László emléktáblájának avatása

KatonaSúlyos betegség után, 74 éves korában elhunyt Katona Péter, a Márvány Fotóműhely vezetője.

Katona Péter szakmunkástanuló korában ismerkedett meg a fotózással. Tagja volt a Nagy Sándor laktanyán belül működő fotószakkörnek. Itt szerzett több tudást az analóg fotóeljárásokról. A természet szépségeinek felfedezésében segítséget nyújtott a geocaching is. 2005-ben vásárolta első digitális fényképezőgépét. Egy új élményt adott a digitális fotózás megismerése. Külön kihívásnak számít a „digitális labor” használata – vallotta. 2007 óta tagja volt a Márvány Fotóműhelynek. A klubtagok megismerése, az ott folyó egyesületi munka tovább bővítette látáskörét. 2009-ben megválasztották a klub titkárának. A klub működésének szervezése komoly szerepet töltött be életében. 2011-ben megválasztották a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségébe Dél-alföldi Régió alelnökének. 2012 óta a Márvány Fotóműhely elnöki tisztjét töltötte be.

Ez év közepén kezdődtek az egészségügyi gondok. Gondos szakvizsgálatok sajnos nem segítették a gyógyulásában. Betegségét türelmesen viselte 2023. november 24-ei elhunytáig. Temetése 2023. december 5-én 9 órakor lesz a Békéscsabai Berényi úti temetőben.
Elvesztése nem csak a családjának nagy tragédia, de a Márvány Fotóműhely és a MAFOSZ közössége is tétlenül áll a tragédia előtt. Emlékét megőrizzük.

 

KucseraÉletének 82. évében elhunyt Kucsera Jenő fotóművész.

Több évtizede volt a marosvásárhelyi Marx József Fotóklubnak. Kísérletező típus volt, mindent fotózott.  Meglepő képtársításokkal fogalmazta meg mondanivalóját a fényképeken, amelyekkel több száz kiállításon vett részt. A legutóbbi egyéni kiállítása 80 éves korában volt a Várgalériában. A fotóklubos kollégákkal együtt, oroszlánrészt vállalt amikor kétkezi munkával használható állapotbahozták a helyiségeket. Majd évekig gondozta a fotóklub Várgalériáját. Fogadta a látogatókat, javította a képkereteket, szinte második otthona lett a galéria. Házigazdaként több kiállításmegnyitón is felszólalt. Finom humora mindig derűt csalt az arcokra, és sokszor saját verseivel is gazdagította az élményt. Mindig jelen volt, amikor segíteni kellett a kiállítások rendezésében vagy a fotóklub bármilyen más tevékenységében. Részt vett több fotótáborban, anyaggyűjtő hétvégén, mindig készen állt, ha újabb témát, helyszínt kellett felfedezni, bejárni a kamerával. Emlékét őrzik fényképei, a fotóklub tagjai, azok a fotóművészetet kedvelő marosvásárhelyiek, akik legalább egyszer betévedtek a galériába, és egy-egy kiállításon Kucsera Jenő sajátos tárlatvezetésével nézhették végig a fotókat. Most már az égi galériát rendezi, azzal a bizonyossággal, hogy jól végezte „beosztását”. Búcsúznak tőle a magyar fotósok közössége.

szamosvariFájó szívvel búcsúzunk Szamosvári Józseftől (1944. szept. 9–2022. december 23.), aki az APS Stúdió tagja volt 2008 óta. Szerény, csendes személysége szinte láthatatlanná tette, szinte észrevétlenül mindenütt ott volt fényképezőgépével. Nagyon jó érzékkel látta meg a szépet, a különlegest, a jelentőst, és fotói mindig fontos helyet foglaltak el kiállításainkkon, pályázatainkkon. Szerettük, és nagyon fog hiányozni.

 

Bagyi FerencFájó szívvel tudatjuk, hogy BÁGYI FERENC (FRANZ BAGYI) fényrögzítő erdei munkás életének 77. évében elhunyt.

Temetése 2023. január 6-án, pénteken a 13:30-kor kezdődő gyászmisét követően 14 órakor lesz a nagyatádi Központi Temetőben.
(A részvétnyilvánítást kérjük mellőzni!)

Kóczián Zoltán Gergely 
Nagyatádi Fotókör - Fotóművészeti Alkotócsoport

Benedek LaciSzomorúan tudatjuk, hogy barátunk, BENEDEK László, a Gömöri Fotóklub elnöke, barlangkutató, a Magyar Kultúra Lovagja, tragikus hirtelenséggel eltávozott körünkből.

Egész életét a szlovákiai magyarság kultúrájának megőrzésére és gyarapításának szentelte. Gömörország magyar kultúrájának emblematikus személyisége volt. Ő alapította a rimaszombati székhelyű Gömöri Fotóklubot, s szintén alapító tagja a Kultúráért Gömörben és Gömörön Túl Polgári Társulásnak. Az általa létrehozott galériákkal és kiállításokkal a gömöri térség egyik legismertebb népszerűsítőjének számított.

Bővebben: Meghalt a Magyar Kultúra Lovagja, Benedek László

fejér pistaKedves Fotóstársak!
Szomorúan tudatom, hogy fotóklubunk korábbi vezetője, FEJÉR ISTVÁN Arany Kazetta életmű díjas fotóművész eltávozott körünkből. Pista 35 éven át vezette a Heves Megyei Fotóklubot, és egyik alapító tagja volt a Nadar Csoportnak. Tevékenysége során sok fiatallal szerettette meg a fotográfiát. Hasznos tanácsaival sokunknak segített. Távozásával nagy űr keletkezett a heves megyei fotós életben. Részvétünk a családnak! Pista nyugodj békében!

Demeter Pál
a Heves Megyei Fotóklub vezetője