Dániel IstvánNagy veszteség a magyar fotóstársadalomnak Dániel Pista barátunk elvesztése. A Mafosz Bizottságaiban eltöltött évek, a Pannónia Fotófórum aktív tagjaként végzett munkája, több klub vezetője és aktív tagjaként végzett fotókulturális tevékenysége nélkülözhetetlen. Sajnálatunkra, már csak odafentről adhatja építő tanácsait. 

Dániel István 1939. márciusában született Sopronban. A fényképkidolgozás élményét elsős gimnazista korában, fotószakkörben élte meg. Első fényképezőgépe régi Korelle 3×4-es gép volt. Hamarosan másoló- és nagyítógépet barkácsolt és kamrájukban laborált. Nyári keresetéből egy új kétaknás Weltaflex gépet vásárolt. Műegyetemista korában kezdett el kiállítási képeket alkotni, és 1959-ben nyert először díjat országos fotópályázaton. Rendszeresen látogatta a fotókiállításokat, a MADOME és a TIT Szabadegyetem fotós előadásait és a Budapesti Műszaki Egyetem fotókörének vezetőségi tagja lett. 1962-ben, mint végzett villamosmérnök került Győrbe és lett tagja a Győri Fotóklubnak. Munkahelyén fotószakkört vezetett a rendszerváltásig.

Szabadidejében fényképezett és képei rendszeresen szerepelnek a fotóklub tárlatain bel- és külföldön. Felsőfokú fotótanfolyamokon, bel- és külföldi tanulmányutakon képezte magát. 1983-ban fotóművészeti oktatói működési engedélyt kapott. Fotópályázatokon ér el eredményeket alkotásaival. Több alkalommal volt egyéni kiállítása. „Budai varázs” c. képét MAFOSZ plakettel díjazták. Elsők között kapta meg az E-MAFOSZ/g és ES-MAFOSZ fotóművész kitüntetést. 2006-ban megkapta a Pannónia Fotóművészeti Fórum plakettjét. A Győri Fotóklub vezetésében 1966 óta vesz részt, 1981-től klubvezető. A 2001-ben alakult Győri Fotóklub Egyesület elnöke, majd 2011-ben örökös tiszteletbeli elnöknek választották.

2003-tól a MAFOSZ munkabizottságainak tagja, 2008-ban HonE-MAFOSZ oklevelet kapott. 2019-ben kitüntették a Győri Városháza ezüst emlékérmével, indoklás szerint a hosszú évtizedeken át végzett alázatos, közösségépítő és közösséget összetartó, példamutató munkájáért. Végül 2020 márciusában Életmű-díjjal ismerték el.

Utolsó napokig aktív tagja volt a Győri Fotóklub Egyesületnek és a budapesti Szenior Fotográfusok Klubjának.