digiráma 2013 11 23 5502A Lencsési Közösségi Ház és a Márvány Fotóműhely november 23-án rendezte meg a nyilvános vetítéssel egybekötött VIII. Békéscsabai Digiporáma Fesztivált. Az esemény házigazdája Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház vezetőjének megnyitója után az idei évben visszafogott számú pályaművek - 11 szerző, 18 alkotás - nyilvános vetítése, zsűrizése vette kezdetét.
Az eredményhirdetés előtt Takács Péter elmondta: számára minden digiporáma fesztivál ünnep, nagyra értékeli mindazokat, akik időt, energiát, gondolatiságot áldoznak erre a tevékenységre. Bár mindenki győzni szeretne, az alkotás öröme, a megmutatkozás is fontos – mondta.


Nagy Emese, a Lencsési Közösségi Ház munkatársa ismertette a jegyzőkönyvet. A zsűri (Horváth Imre, a MAFOSZ elnöke, Szőke János fotóművész és Gál Csaba, a Csaba Tv szerkesztője) döntése alapján Papp János (Nyíradony) végzett az eső helyen, a második Kerekes István (Mosonmagyaróvár), a harmadik Tejsi András (Békéscsaba) lett.

digiráma 2013 11 23 5498 digiráma 2013 11 23 5499

Horváth Imre értékelésben köszönetét fejezte ki az alkotóknak, hogy bár évről-évre egyre kevesebb pályamű érkezik a hazai és nemzetközi digiráma (diaporáma, digiporáma) versenyekre, az ide nevezők életben tartják ezt a műfajt. Egy-egy alkotás elkészítése igen sok időt vesz igénybe, egy igényesen elkészített anyag egy perce legalább egy óra munkát igényel. A digiráma a hangulatok, érzések, mondanivalók kifejezésének különleges formája, hang (általában zene) és a képek egymásra hatásával, a dramaturgia követelményeivel. A műfaj igazi, talán egyik legfontosabb sajátossága a képátúsztatások közben létrejövő harmadik kép. Felhívta a figyelmet az egyik gyakori hibára, hogy a különböző képnagyságú képek átúsztatásakor a képszélek belevágnak a következő képbe.

A számítógépes technika megnövelte a műfaj lehetőségeit, a látványfolyamok pontosabban és könnyebben megtervezhetők. A többcsatornás programok komplexebb vizuális élmény létrehozására adnak lehetőséget. Ugyanakkor sok csapdát rejt az egyes programokban készen kapott öncélú effektek, valamint a túlzott képmozgatások használata. Felhívta a figyelmet a szinopszis, a forgatókönyv készítésének szükségességére éppúgy, mint az érzelmileg, dramaturgiailag helyes zeneválasztásra, vagy az indítóképek, címek gondosabb megtervezésére. Gratulált a győzteseknek, és a vetített anyagok összességét látva a művek továbbgondolására biztatta az alkotókat.
A fesztivál a díjnyertes alkotások ismételt levetítésével zárult.

A rendezvényről beszámolt a Csabai Mérleg is.