fnye2018 7-06Július 6., péntek

Elérkezett a MAFOSZ Fotóművészeti Nyári Egyetem utolsó napja. Vendéglátóink e napra is sok érdekes programot szerveztek.

A szokásos reggeli után gyalogosan sétáltunk a Római Katolikus Bazilikához, amely a legnagyobb barokk stílusban épült templom Romániában. A monumentális méretű bazilikát – a hagyományok szerint – még Szent László alapította. Szobra a székesegyház előtt látható. (Már 1390-ben felállították az első Szent László-szobrot. 1660-ban a törökök beöntötték ágyúgolyónak. A ma látható királyszobrot 1893-ban avatták. Eredetileg nem itt állt, hanem a Szent László téren, 1923-ban került a mostani helyére.)

Bővebben: FNYE 2018 – 7. nap

fnye2018 6-14Nagyvárad,  Július 5. csütörtök

Ez a nap is buszos nap volt. Az utazás célja Észak-Bihar. A szokásos reggeli indulás után az első megálló a Diószegi kastély. Kissé viharvert épület, a felújítása folyamatban van. (Menet közben egy ötfős csapat akt workshopon vett részt.) A kastély megtekintése és fotózása után irány a következő helyszín a székelyhídi múzeum. Itt a régi halászati eszközökből láttunk néhányat, ismertetést kaptunk a vidék és a régi halászok életéről. Ugyanitt még a plébános úr idegenvezetésével betekintést kaptunk a templom életébe is.

Bővebben: FNYE 2018 – 6. nap

szalon-logo2018. július 4.: MAFOSZ szalon – Szakmai nap.

Kiadós reggeli után gyalog indultak útnak a nyári egyetem résztvevői a napi programjukra.

Először a ”Szigligeti – Regina Maria” Színházat tekintettük meg, majd az ”Enescu - Bartók” Filharmóniát és a Líceumot jártuk körbe és fotóztuk. Ezután az ”Ady Endre” emlékmúzeumban kaptunk egy alapos tájékoztatást Adyról és kora kulturális életéről.

11 órakor ünnepélyes keretek között megnyitottuk a XXXV. Mafosz Szalont a nagyváradi Városi Múzeum Fotó Galériájában. A Szalon részletes eredménye

Bővebben: FNYE szakmai nap

fnye2018 4-14Július 3. kedd

Reggeli után buszos kirándulásra indultunk a Kiskóh-ra. Útközben megálltunk egy régi fatemplomnál és a környezetében lévő temetőnél fotózni. Útba ejtettük a belényesi néprajzi múzeumot is. A kiskohi Medve-barlang rengeteg cseppköve fotósért kiáltott – volna. Sajnos a nem feltétlenül 40 fős fotós csoporthoz kialakított járatokon egy-egy állvány torlódást okozott, így csak itt-ott lehetett a fotózásban kiteljesedni.

Bővebben: FNYE 2018 – 4. nap

fnye2018 3-022018. július 2. hétfő

Ezen a napon fürdőzős, relaxálós programunk volt. A társaság egy része inkább a városi fotózást választotta, de 22 fős kis csapatunk sem nélkülözte a fotós lehetőségeket. Kedves házigazdánk, Tóth István megbeszélte az égiekkel, hogy a MAFOSZ Fotóművészeti Nyári Egyetemén szép felhőkkel dekorált napos idő legyen, amit mindannyian élveztünk is.

Bővebben: FNYE 2018 – 3. nap

fnye2018 2-27Az első váradi ébredés! A gyors reggeli készülődés után egy izgalmas retro busz szegődött szolgálatunkba, mellyel megmásztuk a Gombát, Nagyvárad Rózsa-dombját. Az elénk táruló körpanoráma kitűnő lehetőséget nyújtott arra, hogy segítse tájékozódásunkat. Az izmusok korának lakótelepi lenyomatai között szerves egység képét mutató városszerkezet bontakozott ki. A Monarchia pezsgő városának szecessziós gyöngyszeme Komor Marcell, Jakab Dezső, Vágó fivérek, id. és ifj. Rimanóczy Kálmán építészek kezének és művészi belső látásának képét hordozza. Váradolaszi és Újváros – Észak és Dél – egészíti ki egymást, s öleli karjai közé a hajdan négy vallás püspökségének városát.

Bővebben: FNYE 2018 – 2. nap

fnye2018 22018. június 30.

A Fotóművészeti Nyári Egyetem résztvevői a kora délutáni órákban foglalták el szállásukat Nagyváradon, a Sebes-Körös közelében. A többséget azonnal harsány dobszó csalogatta ki a közeli háztömbbe, ahol egy esküvő közepébe csöppentünk. A hivatalos program délután 4 órakor kezdődött. Tóth István, a rendező Euro Foto Art elnöke vezetésével kezdtük el kóstolgatni Nagyváradot. A Sebes-Körös mentén sétáltunk be a belvárosba. Felmásztunk a városháza tornyába, megcsodáltuk a Fő teret, a Zion Neológ zsinagógát, miközben újabb esküvőkbe botlottunk – szombat az esküvők napja itt is.

Bővebben: MAFOSZ FNYE - Az első nap