Albert Kriegler2Szomorú veszteség érte az osztrák és a nemzetközi fotográfiai közösséget.
Nyolcvanéves korában, gazdag életutat maga után hagyva eltávozott közülünk Albert Kriegler az Osztrák Fotográfiai Társaság (ÖGPh) elnöke. Életének jelentős részében a Burgenlandi Tartományi Kormány szakaparátusában dolgozott 2004-ig, nyugdíjba vonulásáig.

A fotográfiával 1969-ben kötelezte el magát. Munkásságához szorosan kapcsolódik a művészi fotográfia pozitív fejlődése Burgenlandban. Tagja volt a VÖAV Alsó-Ausztria és Burgenland regionális egyesületének, és 12 évig a VHS Matterburg Fotóklub elnökhelyetteseként dolgozott. Társalapítója volt az 1984-ben alakult VÖAV (Osztrák Amatőr Fotótársaságok Szövetsége) - Burgenland regionális egyesületének, amelynek megalakulása óta elnöke volt.1989 óta a VÖAV országos egyesület alelnöke.1992-ben az „Osztrák Fotográfiai Társaság-ÖGPh” tiszteletbeli tagja lett. Az ÖGPh 1994-ben elnökének választotta.

Bővebben: Albert Kriegler emlékére

Dániel IstvánNagy veszteség a magyar fotóstársadalomnak Dániel Pista barátunk elvesztése. A Mafosz Bizottságaiban eltöltött évek, a Pannónia Fotófórum aktív tagjaként végzett munkája, több klub vezetője és aktív tagjaként végzett fotókulturális tevékenysége nélkülözhetetlen. Sajnálatunkra, már csak odafentről adhatja építő tanácsait. 

Dániel István 1939. márciusában született Sopronban. A fényképkidolgozás élményét elsős gimnazista korában, fotószakkörben élte meg. Első fényképezőgépe régi Korelle 3×4-es gép volt. Hamarosan másoló- és nagyítógépet barkácsolt és kamrájukban laborált. Nyári keresetéből egy új kétaknás Weltaflex gépet vásárolt. Műegyetemista korában kezdett el kiállítási képeket alkotni, és 1959-ben nyert először díjat országos fotópályázaton. Rendszeresen látogatta a fotókiállításokat, a MADOME és a TIT Szabadegyetem fotós előadásait és a Budapesti Műszaki Egyetem fotókörének vezetőségi tagja lett. 1962-ben, mint végzett villamosmérnök került Győrbe és lett tagja a Győri Fotóklubnak. Munkahelyén fotószakkört vezetett a rendszerváltásig.

Bővebben: Fotókulturális tevékenysége nélkülözhetetlen

 
GorbeFerenc
Görbe Ferenc (1938–2024)
Lelkiismeretes munkássága és neve összeforr Bajával, a város fotós életével, a Duna Fotóklub Egyesülettel melynek egykori tagja, titkára, örökös tiszteletbeli elnöke.
Távozása pótolhatatlan veszteség a családnak, barátoknak, klubtagoknak!
TothZsuzsannaSzomorú szívvel osztom meg a hírt, hogy Fotókörünk alapítója, Tóth Zsuzsanna december 17-én, életének 78. évében elhunyt.
A Siklósi Fotókör facebook oldalán megosztottuk a hírt:

Kedves Zsuzsa!
Szomorú szívvel búcsúzunk Tőled. Köszönjük, hogy évtizedeken át dokumentáltad Siklós helytörténetileg jelentős eseményeit, és egyik lelke voltál a Fotókörnek. Bár sokszor kimerítő volt számodra a kiállítások építése, Te mindig jöttél, mert a siklósi vár termeinek falán látni siklósi fotósok munkáit neked mindig igazi ünnepet jelentett. Köszönjük, hogy voltál nekünk!
Emlékedet megőrizzük!

Bővebben: „Lelke voltál a Fotókörnek”

2021 decemberében szomorú hírt tettünk közzé: elhunyt Benedek László fotóművész, barlangász, a Magyar Kultúra Lovagja. Egész életét a szlovákiai magyarság kultúrájának megőrzésére és gyarapításának szentelte. Gömörország magyar kultúrájának emblematikus személyisége volt. Alapító tagja a Kultúráért Gömörben és Gömörön Túl Polgári Társulásnak.

View the embedded image gallery online at:
https://mafosz.hu/emlekezzunk.html#sigProId3736e7bbdc

Bővebben: Benedek László emléktáblájának avatása

Fájó szívvel tudatjuk, hogy
Kreutzer Iván
súlyos betegség után, életének 52. évében elhunyt.
Hamvasztás utáni búcsúztatására és temetésére a Rákoskeresztúri Új Köztemetőben lesz 2023. július 4-én 10.45-től

A gyászoló család
Búcsúzik tőle az APS Stúdió és a Sasszemek csapata