MFN 2014 26A MAGYAR FOTOGRÁFIA NAPJA központi ünnepségét idén is a ceglédi Kossuth Múzeumban rendezte a MAFOSZ, 2014. augusztus 30-án. Reznák Erzsébet múzeumigazgató köszöntötte a megjelent vendégeket. Majd felelevenítette a nap jelentőségét és történetét.
Horváth Imre, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elnöke utalt egy közelmúltban elhangzott rádióriportra, mely megkérdőjelezte a Magyar Fotográfia Napjának jelentőségét. Pedig ez az a nap, amikor először készült Magyarországon nyilvános eseményen fénykép.

1840. augusztus 29-én Vállas Antal a nemzeti kaszinó Duna felé fekvő termeiben egybegyűlt társaságnak két általa készült Daguerre-féle fényképet mutatott be. Ezzel bizonyítva, hogy birtokában van mindannak a tudásnak, amellyel élethű képeket alkothat a világról. Ez adja a nap jelentőségét, függetlenül a fénykép kompozíciós vagy más művészeti értékeitől. Hiszen ki keresné a világ első fennmaradt, Joseph Nicéphore Niépce, a fotográfia egyik feltalálójának 8 órás expozícióval készült fényképén a művészeti értékeket? E kép nem attól jelentős...

A falakon látható volt a XXXI. MAFOSZ Szalon anyaga. Ebből készült Fotó-Hungarikum 2014 album. Ismét utalt arra is, hogy a megváltozott körülmények között az ilyen kiállítások, albumok megjelentetése a jövőben csak közös – az eddigieknél nagyobb – összefogással, a befogadók tevőleges részvételével lehetséges.

A rendezvény alkalmával adja át a MAFOSZ az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja 2014 és az Év Fotográfusa 2014 címet. Idén az alkotócsoportok közül a Soproni Fotóklub Egyesületnek adhatta át az elismerő címet Mátyus Károly, a Kitüntetési Bizottság elnöke. Egyéni elismerést nem adtak ki, mert nem volt ez évben e címre pályázó alkotó (?!).

MFN 2014 29Jubileumi oklevelet vehetett át a Ceglédi Fotóklub alakulásuk 60 éves évfordulója alkalmából.
Vetítésen láthattuk az ez évben FIAP és MAFOSZ diplomát kapott fotóművészek alkotásait. A Magyar Fotográfia Napja központi rendezvényén vehették át a FIAP-diplomákat, FIAP-igazolványokat, akik eddig nem tudták átvenni. Többek között itt kapta meg EFIAP aranydiplomáját Papp Elek, a Ceglédi Fotóklub tagja.MFN 2014 28

Az Ismeretlen Cegléd fotópályázat díjait Reznák Erzsébet múzeumigazgató, Baán Katalin ás Fabó Katalin MAFOSZ alelnökök, illetve Hegedűs Ágota alpolgármester adta át a kiemelkedő alkotóknak.
Kerekes István, a FIAP platinadíjas fotóművészének albumát mutatta be Horváth Imre, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elnöke.

Fotók: Kisfaludi István és Horváth Erzsi

{gallery lightbox=boxplus lightbox:thumbs=outside}MFN/2014/{/gallery}