Általános tájékoztató a Tatán rendezendő 2013-as Fotóművészeti Nyári Egyetemről

Időpont: 2013. június 28-tól július 6-ig.

Helyszín: Esély Budapest Alapítvány, Tata, Fáklya u. 4. http://www.eselybudapest.hu/tata/

Goggle maps koordináták: 47.640902, 18.341963;‎ GPS koordináta: É 47° 38' 26.41" K 18°20' 29.53"

Rendező: A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Megközelíthetőség: gépkocsival, autóbusszal és vonattal. Indulás előtt célszerű az interneten tájékozódni.

Általános jellemzők: Az Öreg-tó partjától 100 méterre fekvő, 5 hektáros természetvédelmi területen található, a vasútállomástól 10 percre, az 1. sz. főút mentén csendes környezetben.

A főépületben a nyári időszakban mintegy 180 főt tudnak elhelyezni, 4 ágyas, folyosón lévő vizesblokkal ellátott szobákban, illetve (16 fő részére) 2 ágyas, zuhanyozós szobákban. Emellett nem a főépületben, hanem a nyári táborban emeletes ágyas 4 + 6 személyes szobákban, illetve faházakban is van szálláslehetőség. (Elsősorban a főépület szobáit foglaltuk le a nyári egyetem hallgatóinak.)

A főépületben foglalkoztató szobák, egy klubterem és egy 130 fős vetítőterem található.

A tábor nyári területén 2 bitumenes kézilabdapálya, 1 db kosárlabdapálya, 2 db röplabdapálya és pingpong-asztalok vannak A tábor területén rengeteg árnyékot adó fa található, amely a dús növényzetükkel kiváló levegőt biztosítanak a nyári melegben.

Idegenforgalmi adó: 18 év felett mindenkire vonatkozik: 450 Ft/éj

Étkezés: a tábor területén 200 fős önkiszolgáló étterem található. Az Étterem csak előzetes megrendelés esetén tart nyitva. Az étkezések ideje: reggeli: 7.30–9.30, ebéd: 12.00–14.00, vacsora:18.00–20.00 óra. Az étteremben kizárólag a fentebb megadott étkezési időpontok alatt van lehetőség a vendégek kiszolgálására, így kérik az étkezési időpontok szigorú betartását.

A közelben számtalan más étkezési lehetőség is adott, melyeket egyénileg lehet igénybe venni

Foglalás: előzetes foglalásnak tekintjük a jelentkezést, de 2-3 hét múlva már érvényét veszti, ha addig nem sikerül befizetni (átutalni) a részvételi díjat. Ennek az az oka, hogy a szövetségnek akkor is keletkeznek költségei, ha valaki időközben bármely okból visszalép.

A jelentkezési lapot mindenkinek ki kell tölteni, függetlenül az igénybe vett szolgáltatásoktól. Párok, házaspárok külön-külön adatlapot küldjenek.

A részvételi díjaknak 2013. június 1-ig kell beérkezni a szövetség számlájára, mert ezen a napon töröljük az összes korábbi ki nem fizetett, előzeteses foglalást és megrendelést, mert ekkor még lemondhatjuk a szállást, étkezést és autóbuszt. Aki ezt követően lép vissza számítson rá, hogy a befizetett összeget csak akkor tudjuk teljesen visszatéríteni, ha találunk a visszalépő helyére egy másik jelentkezőt.

Buszos fotótúrák: A buszokon max. 49 fő (Dottón max. 56 fő) hely van, a jelentkezések ismeretében (annak sorrendjében) döntünk 1 vagy 2 jármű igénybe vételéről, mert csak közel tele busz esetén gazdaságos a bérlés.

Akt fotózás: A szövetség aktfotó-modellt keres (akinek szállást és étkeztetést – reggelit, vacsorát – biztosít). Ha találunk szerződő modellt, akkor a tiszteletdíjat (óránként 2000 Ft-ot a szálláshelyről indulástól az oda visszaérkezésig, minden megkezdett óráért) azok fizetik majd, akik felkérik a modellt fotózásra. Egy időben maximum négyen dolgozhatnak együtt, változatlan modell-óradíjért. A modell utaztatását – a kiválasztott helyszínre és vissza – természetesen a megbízóknak kell biztosítani. A fotók nyilvánosságra hozatali engedélyét minden esetben a fotósok szerzik be a modelltől. Mivel minden programunk fakultatív, így minden hallgató szabadon dönthet arról, hogy mikor szeretné fényképezni a modellt. A felkérések időrendi sorrendjét viszont minden esetben a modell határozza meg, saját időbeosztása alapján.

Múzeumi belépők: azokon az állomáshelyeken, ahol megállunk, a múzeumi belépődíjakat, vagy a múzeumon belüli fotózásra jogosító jegyeket mindenki – igénye szerint – egyénileg rendezi. Ahol van csoportkedvezmény, ott a belépődíjakat a helyszínen összeszedjük, a kedvezmény igénybevétele reményében.

További információk, felkészülés: javasoljuk a jelentkezőknek, hogy az internetről minél több előzetes információt szerezzenek be azokról a településekről, amelyeket célpontként megneveztünk.

A Nyári Egyetem ideje alatt zajlik a jubileumi 20. Víz, Zene, Virág Fesztivál, időpontja: 2013. június 28–30., mely kiváló fotózási lehetőségeket kínál. ( http://vizzenevirag.hu/;  http://www.tataifesztival.hu/ )

A Fesztivál rendezősége a MAFOSZ Fotóművészeti Nyári Egyetem résztvevőinek biztosítja az elérhető legnagyobb kedvezményű, vagyis a tatai lakosoknak járó 600 forintos 3 napos belépőjegyet. Ezzel a jeggyel nem csak a fesztivál minden rendezvénye élvezhető 3 napon keresztül, de ingyenes belépést is biztosít a tatai önkormányzat által fenntartott múzeumokba is. A megoldás több ezer forintos megtakarítást jelenthet a Fotóművészeti Nyári Egyetem résztvevőinek. (Csak a várba 800 Ft a belépőjegy.) A jegyek birtokában igénybe vehető az ingyenes fesztiválbusz is, amely beviszi az érdeklődőket a várhoz. (A buszok az Építők parkjától indulnak, félóránként.)