KIKerekes István, világbajnok fotóművész lett, avagy a legjobbak legjobbja (Best of the Best) 2023-ban. A magyar fotográfia történetében az első, az európai fotográfia történetében a harmadik, míg a világ fotográfia történetében a kilencedik fotóművész, aki ezt a díjat ezidáig elnyerte, és közülük a legfiatalabb.

A Nemzetközi Fotóművész Szövetség (FIAP) 2010 óta évente kihirdeti az előző év legeredményesebb fotóművészeit világszinten. Az eredményt a különböző nemzetközi fotópályázatokon legtöbbször elnyert fődíj (Best Author of Salon) alapján ítélik oda. István 2023-ban a világ tizennyolc országában 42-szer nyerte el különféle fotópályázatokon a legjobb szerzőnek járó fődíjat, ezzel a világranglista első helyén zárta a 2023-as évet, elnyerve a FIAP Best of the Best in the World 2023, a világ legjobb fotóművésze címet. A ranglista második helyezettje a Tajvan-i Ling Jyi Chao lett 38 Best Author of Salon címmel, míg a harmadik helyen a Hong Kong-i Diana Chan végzett 34 Best Author of Salon díjjal. Évente a világ több száz fotóművésze verseng a Best of the Best cím elnyeréséért.

NewsA fényképek döntő része, amelyek Istvánt 2023-ban hozzásegítették a világranglista első helyéhez, Romániában - Erdélyben és Máramarosban készültek. A többi felvétel, mely a teljesítményt segítette Magyarországon (Szigetköz vidéke és Budapest), Ausztriában (Dachstein) és Indiában (Varanasi) készültek. A 2023-ban nevezett össz fényképeinek száma 64, melyek mind többszörösen díjazottak is lettek. A legeredményesebb fénykép a hatvannégyből, az „Old man and the cat” című alkotás (39 díjjal), mely felvétel 2023 januárjában készült az erdélyi Mezőségen. 

FIAPnewsA kategóriák melyben a fényképek nevezve voltak a különböző versenyeken: színes szabad, fekete fehér szabad, portré, ember, gyerek, nő, férfi, utazás, sport, fotózsurnalisztika, utcafotó, tájkép, természetfotó, víz, mozgás.

Az országok, amelyekben sikerült a Best Author of Salon fődíjat elnyernie: Luxemburg, Belgium, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Törökország, Albánia, Szerbia, Montenegro, Izland, Ciprus, Tádzsik Köztársaság, Azerbajdzsáni Köztársaság, Grúzia, Tunézia, Nicaragua, Dominikai Köztársaság és a Benini Köztársaság.

Kerekes István 2023-ban a nemzetközi fotópályázatokon 64 fényképpel, összesen 815 díjat nyert el. Ebből 5 Grand Prix, 42 Best Author of Salon, 209 aranyérem –  66 FIAP arany és 41 PSA (Amerikai Fotóművész Szövetség) arany.

Az első magyar fotós aki átlépte a fotópályázatokon elnyerhető díjak számának 5000 –es határát, melyből több mint 1150 aranyérem.

Yelena című világrekorder fényképe, amely a legtöbb díjjal rendelkező fénykép a világon ezidáig közel 700 díjat nyert el 6 kontinens 62 országában.

Kerekes Istvánról készült interjút, és gondolatait az elnyert Best of the Best díjról a frissen megjelent FIAP News-ban olvashatják.

További részletek a www.kerekesistvan.com weboldalon találhatóak.