fiap022019. december 6-án több mint 70 fotós részvételével nyitották meg a17. FIAP Kiállítási Központot – Nagyváradon. A vendégek közül érekezett Andorra, Németország, Görögország, Románia, Ukrajna és Magyarország különböző városaiból is fotós. A közönséget Tóth István AFIAP, a Nagyváradi FIAP Kiállítási Központ alapító-igazgatója üdvözölte.

Joan Burguse Martisella, a FIAP andorrai alelnöke és a FIAP Kiállítási Központok igazgatója nagyra értékelte a galéria tevékenységét, az eddigi 570 nemzetközi kiállítását. Ioannis Lykouris MFIAP, Hon EFIAP, a FIAP görög titkára Tóth Istvánnal való 25 éves együttműködésről és több mint 40 éves tapasztalatáról szólt. Georg S. Holzmann EFIAP, a FIAP németországi tiszteletbeli elnöke adta át azt az aranyérmét, amellyel a FIAP elismerését fejezte ki.

A háromszínű szalag átvágásával Joan Burguse Martisella és Tóth István megnyitották a Nagyváradi FIAP Kiállítási Központot, majd a szót Eugen Antal, a Bihar Megyei prefektúra és a Nagyváradi Városháza képviselője, valamint Angela Lupsea, az Nagyváradi Múzeum és Kulturális Központ vezérigazgatója vette át.

Tóth István megköszönte mindenkinek, aki pénzügyi támogatást nyújtott, és minden önkéntesnek, aki részt vett az „Euro Foto Art” galéria felújításában.

Az ünnepség második részében az EFA Photo Clubs 4. Világkupájának kiállítását nyitották meg. A kiállítást az Euro Foto Art Nemzetközi Szövetség szervezi 57 ázsiai, Európai és a közel-keleti partnerszervezete részére. Az idei évben – immár másodszor – nyerte meg ezt a Biatorbágyi Fotóklub.

Bozzai Attila, a Biatorbágyi Fotóklub elnöke a MAFOSZ elnökének képviseletében adta át üdvözletét a neves vendégeknek, s az Év Magyar Fotója–Év Magyar Fotósa albumot, valamint a Fotó-Hungarikum 2019 évi kötetét.

A zenei pillanatokat: Duo Varadiensis kínálta: Lucian Malița és Thurzó Sándor József (hegedű és brácsa), Radui Elemér és Florian Chelu (gitár) és Alexandrina Chelu (hang).

Az esemény ünnepi vacsorával zárult a Grand Palace étteremben, ahol Tóth István Aramisz (Románia)–Lilly Cantineau (Franciaország) táncospár lépett fel, a Mikulás ajándékokat adott minden vendégnek, és egy nagy torta volt a meglepetés. A Bihari Tanács elnöke, Sászor Pásztor bemutatta a várost Andorra és Németország tiszteletbeli vendégeinek.

Az eseményhez kapcsolódott még a görög Ioannis Lykouris kiállítása a nagyváradi várban lévő Fotográfiai Múzeumban.

Fotók: Bozzai Attila, Jandó Zsuzsa