reti85A csepeli Réti Pál Fotóklub jubileumi fotókiállítással ünnepelte fennállásának nyolcvanötödik évfordulóját. A klub huszonegy fotósa – Bárány Tibor, Berta Béla, Borbély Lajos, Czuni Imre, Gábori Attila, Hatvani Ágnes, Hodossy Ilona, Kis Sándor, Kollár László, Kovács Gyula, Mizik Zsuzsa, Molnár Fanni, Oberländer Sándor, R. Kóródi Zsuzsanna, Simonovicsné S. Ilona, Szabó Csaba, dr. Szinay Miklós, Tóth László Zoltán, Tüske István, Varga Csaba, Végh Péter – tárta elénk alkotásait a Csepeli Munkásotthonban, a Galéria 21-ben.

A megnyitón az Egressy Béni Református Zeneművészeti Szakközépiskola hallgatóinak játéka után Nagy József igazgató megnyitóbeszédében Márai Sándor Füveskönyvéből idézett.

Majd így folytatta: „A szakmai sikereken kívül a fotóklub mindenkori tagjai élénk közösségi életet is éltek. Évente négy-öt kiállítást rendeztek és részt vettek a MAFOSZ pályázatain.”

reti1 reti2 reti6
reti4 reti5

A klub nevében Oberländer Sándor köszönte meg a Munkásotthon segítségét, mert „korábban évente önerőből, a mostani négy-öt helyett csak egy kiállítást tudtak rendezni”. Örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan kíváncsiak a kiállításukra, ünnepükre.

Horváth Imre, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elnöke is köszöntötte az ünnepelteket. „Egy alkotó ember számára ünnep, ha kiállítást rendez és megmutatja a világnak a műveit. – mondta. – De mit mondhatunk egy civilszervezet 85. éves jubileumi kiállításán?” Ő nem születésnapnak, hanem házasságnak nevezte a 85. évvel ezelőtti eseményt, ahol a fotósok „szerelmükkel”, a fotózással kötötték össze életüket. S így, már a gyémántlakodalmon is túl vannak... További sok sikert kívánt, annak reményében, hogy: „találkozunk a 95. vagy 100. évfordulón is.

 reti8 reti9 reti7

A rendezvény vendéglátással és vidám beszélgetéssel zárult, ahol Fabó Katalin, a MAFOSZ budapesti alelnöke is gratulált a csepelieknek. A rendezvényre – követendő példaként – egy színvonalas, közel százoldalas kiadványt is megjelentetett a fotóklub.

A kiállítás november 14-ig látogatható. A rendezvényről tudósítás olvasható a csepeli önkormányzat honlapján.