Lengyel megnyitó csoportképMég évekkel ezelőtt Szegváron kezdődött a történet. Egy fotókiállítást rendezett a Csongrád megyei község, az egyik szervező a lengyel fotóművész, Zbigniew Gluszczak volt. Nem a véletlen hozta az alföldi településre, hiszen onnan származik a felesége. Később zsűrizések alkalmával, kiállításokon, rendezvényeken a magyar alkotók többször találkoztak a lengyel klub tagjaival. A szentesieknek jó a kapcsolata a kiskunfélegyházi fotósokkal, így amikor náluk állított ki a Lódzi Fotóművészek Szövetsége és a szentesiek is elmentek a megnyitóra, akkor vetődött fel a lengyelországi kiállítás ötlete. A meghívásból valóság lett, a Szentesi Fotókörnek és a Wesel Hugó Fotókörnek szeptember 17-én nyílt meg a tárlata Lódzban.

Lengyel megnyitó beszédEz nagy megtiszteltetés, hiszen Lengyelország egyik legnevesebb klubja a vendéglátó, ezért a bemutatkozási lehetőségnek nagy jelentősége van. A két magyarországi csoport presztízsét is növeli, hírét viszi a náluk folyó munkának. Közösen meghatározták a művészeti koncepciót. Egységes arculattal, fekete-fehér alkotásokkal jelentek meg, a témakör a szem volt. A tagoknak több hónap állt a rendelkezésükre, hogy a szó szerint értelmezett vagy az asszociáción alapuló alkotásaikat létrehozzák.

A Lódzi Fotóművészek Társaságának kiállítótermében Kiskunfélegyházáról Fekete Zsuzsa, Görög Ildikó, Kiss Czakó Imre, Kis László, László Ildikó, Mészáros Gábor, Szabó László, Szánthó Tibor és Vincze Ágnes, Szentesről Albert Béla, Apró Mária, Bakó Ildikó, Gálfalviné Hilda, Györgyi László, Kozma Anita, Králik Emese, Levendovics György, Marton Ferenc, Nagy István és Német Gabriella mutatja be alkotásait. Az alkotók hat napot vendégeskedtek Lengyelországban, ahol kirándulással, szakmai munkával és kötetlen programokkal töltötték az időt. A lengyel és a magyar csoportok a jövőben is keresik majd a közös bemutatkozási és műhelymunka lehetőségeket.