Color1A mezőberényi COLOR Fotóklub június 6–9-ig fotós túrán vett részt Erdélyben, 13 fővel.

Szállásunk Koltón volt, ahol egykor Petőfi Sándor és Szendrey Júlia mézesheteiket töltötték. Jó volt látni a Petőfi-kötődést. Mezőberényhez is erős szálak fűzték mindkettőjüket.

Útközben megálltunk Nagyváradon, a belvárosban, majd Élesd fatemplomát kerestük fel. Avasfelsőfalu skanzenjében és Barcánfalva kolostor és fatemplomai között nézegettük a világörökség részeként számon tartott épületeket. Kellemes sétát tettünk a Bódi-tónál, felkerestük Szaploncán a vidám-temetőt. Nagybánya és Máramarossziget is sok-sok látnivalót kínáltak.

Color2 Color3

Deszén pünkösdi körmenet volt, ahol a pici gyermekektől a fiatal lányok, asszonyok, férfiak büszkén viselték jellegzetes fehér blúzaikat, színpompás szoknyákban és fejkendőben voltak részesei az eseménynek. Ritkán lehet olyan összejövetelt látni ahol még ilyen sok ember büszkén viseli a népviseleti ruháját. Erdélybe ezért is szeretünk menni, mert sok régi hagyománnyal is megismerkedhetünk. Ady Endre szülőházát is felkerestük Érmindszenten, majd Sződemeteren Kölcsey Ferenc emlékhelyét.

Haza felé az erdődi vár maradványait látogattuk meg és még egy Petőfi szobor lepett meg bennünket Margittán.

Csak egy töredékét volt szerencsénk látni a régi emlékeknek a több, mint ezer km-es körúton, de felvételeinken haza hoztuk a számunkra kedves és szépnek ítélt látnivalókat.