MFN 17Tillai A MAFOSZ 2003 óta rendezi meg a Magyar Fotográfia Napjához kapcsolódó ünnepségsorozatot. Ekkor köszönti és díjazza legjobb, legtehetségesebb fotósait. Tavaly óta ez egybeesik a megújult szerkesztésű Fotó-Hungarikum kötet megjelentetésével és az azonos című kiállítás megtartásával. Ennek idén is a ceglédi Kossuth Múzeum adott otthont augusztus 27-én. A házigazda, Reznák Erzsébet igazgatónő köszöntőjében úgy fogalmazott: a fényképezés nemcsak egyéni hobbi, szórakozás, önkifejezés, a fényképezés közösségteremtő is. Horváth Imre reményét fejezte ki, hogy Szövetségük minden fotós számára ugyanolyan fontos, és ha igen, kérte a segítségüket.

A MAFOSZ tagsága száz fotóklubot számlál, közülük az ünnepségen vehette át az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja elismerést a Győri Fotóklub Egyesület. Második lett e versenyben a Biatorbágyi Fotóklub Egyesület. Az Év fotográfusa 2016-ban a Szigetköz Fotóműhely vezetője, Lakatos Krisztián lett, második Kércz Tibor, a harmadik Aczél Péter, a Biatorbágyi Fotóklub tagjai.

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége fotóművészeti minősítési rendszert alkotott. A MAFOSZ Szalonon átadták a MAFOSZ fotóművészeinek kitüntető címeit. Aki akkor nem vehette át, azokat most szólították az elismerés átvételére. Az idei A-Mafosz fotóművészeti diplomások: Szabó József (Kőbányai Fotóklub), Kiss Judit Linka (Dabasi Fotóklub Egyesület), Koloszár Jenő (Harkai Fotóműhely), Csákány Lóránt (Mafosz pártoló tag), Tálos Péter, Liziczai Miklós, Stipsits Ibolya, Roll Péter (Győri Fotóklub Egyesület), Marton Ferenc (Szentesi Fotókör), Gaál Zoltán (Bakony Fotóklub) és Bánóczi László. A-MAFOSZ/bronz diplomát kapott: Mekli Zoltán (Kontraszt Fotográfiai Társaság). A legmagasabb, A-MAFOSZ/platina diplomát nyerte el: Kerekes István (Mafosz pártoló tag).

Tavaly Tóth István nyerte el a MAFOSZ Életmű-díját (HonA-MAFOSZ), fotói megtalálhatók a Fotó-Hungarikum 2016 kötetben az idei Életmű-díjas Tillai Ernő, Ybl-díjas építész és az első magyar FIAP mesterfokozatú (MFIAP) fotóművész alkotásai mellett.

{gallery lightbox=boxplus lightbox:thumbs=outside}MFN/2016{/gallery}

A MAFOSZ képviseli Magyarországot a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetségben. A nemzetközi szövetség fotóművészeti diplomáit is a ­MAFOSZ segítségével lehet elérni. 2016-ban 33 alkotó állította össze dokumentációját, és szerezte meg a FIAP fotóművésze cím valamely fokozatát. Díjaik átadásában Stipsits Ibolya, a FIAP Bizottság tagja segédkezett. AFIAP diplomát kapott: Apfel Ágnes, Barakonyi Károly, Bors Gergely, Fekete Tamás, Gaál Zoltán, Hodos Sándor, Koncz Dezső, Lakatos Krisztián, Laki Krisztina, Magyar Krisztina, Mekli Zoltán, Nagy Bertold, Pajor András, Ruprech Judit, Tálos Péter, Tóth Lajos, Varga György, Varga Szilárd és Zoboki-Barát Adrienn. A FIAP kiváló művésze minősítést: Apai Márton, Becker Irén, Kércz Tibor, Koloszár Jenő, Lőrincz Zsóka, Rajkai György, Simán László, Stipsits Ibolya, Szabó József és Szarka János. EFIAP bronzdiplomát: Biró Lajos, aranydiplomát: Danis János. A világon hatan vannak, akik a FIAP új, gyémántdiplomáját birtokolhatják, és közülük kettő magyar. Kerekes István közöttük a legfiatalabb és Papp Elek, a másik magyar FIAP mesterfokozatú fotóművész. Gratulálunk ezekhez az olimpiai bajnoki címekhez felérő teljesítményekhez.

A FIAP Biennálékon országkollekciókkal lehet részt venni. 2016-ban sajnos csak a fiatal alkotóink vették ezt komolyan, ők viszont jelentős sikert értek el. Nekik gratulálunk, képeik megtalálhatók a kiállításon és a kötetben.

A MAFOSZ legfontosabb célkitűzése, hogy az alkotókat újabb és újabb művek létrehozására ösztönözze. Ehhez fotópályázatokat hirdetünk, amelyekre készülhetnek a tagszervezetek tagjai. (A MAFOSZ Szalon mellett újra meghirdetjük az Utazás a világ körül című pályázatunkat is.) A MAFOSZ-­védnökségű pályázatok győztes fotói szintén megtalálhatók az albumban (ha a rendezők – a MAFOSZ szabályzatainak megfelelően – megküldték azokat).

FH2016A Fotó-Hungarikum 2016 kötetben szereplő alkotók egy-egy példányt vehetnek/vehettek át, valamint az album megvásárolható 4000 Ft-os áron.

A rendezvény végén az I. Média Markt fotópályázat eredményét hirdette ki Kerekes Viktor, a Media Markt Saturn Holding Magyarország Kft. fotó termékmenedzsere, és levetítették a pályázat díjazott képeiből, Horváth Imre szerkesztésében összeállított diaporámát.

(Fotók: Németh Gyula, Kisfaludi István és mecsekifotoklub.hu)