fnye2018 2-27Az első váradi ébredés! A gyors reggeli készülődés után egy izgalmas retro busz szegődött szolgálatunkba, mellyel megmásztuk a Gombát, Nagyvárad Rózsa-dombját. Az elénk táruló körpanoráma kitűnő lehetőséget nyújtott arra, hogy segítse tájékozódásunkat. Az izmusok korának lakótelepi lenyomatai között szerves egység képét mutató városszerkezet bontakozott ki. A Monarchia pezsgő városának szecessziós gyöngyszeme Komor Marcell, Jakab Dezső, Vágó fivérek, id. és ifj. Rimanóczy Kálmán építészek kezének és művészi belső látásának képét hordozza. Váradolaszi és Újváros – Észak és Dél – egészíti ki egymást, s öleli karjai közé a hajdan négy vallás püspökségének városát.

A dombról leereszkedve első utunk a Szent Kereszt ortodox templomhoz vezetett. A nagy rendező – no meg a helyi pátriárka – megengedte, hogy bepillanthassunk a szertartásba. A gazdagon díszített épületegyüttes belső udvarának útjait virágzó rózsakertek övezték, s vezettek minket a régi fa templomtól, a kertből nyíló lakások együttesén át a fő templomig. A híveket látszólag nem zavarta a rájuk törő harminc körüli, állványra szerelt fényképezőgép kíváncsiskodása.

{gallery lightbox=boxplus lightbox:thumbs=outside}FNYE/2018/2nap{/gallery}

Második vallási állomásunk az Ortodox Zsinagóga volt, ahol szintén bepillanthattunk a szertartásba, majd ennek végeztével élvezhettük a hívek kedves szavait, s vendéglátását.

Utunk innen a Körös Vidéki Múzeumba, annak is a Nagybányai iskola mesterei kiállítására vezetett. A Retro étteremben töltődhettünk fel, mely nevéhez méltóan röpített minket vissza a 80-as évekbe.

Délután az Euro Fotó Art galériában tekintettük meg a résztvevők képeiből készült ad hoc kiállítást és ekkor adták át az A-MAFOSZ diplomákat, illetve a XXXV. Mafosz Szalon azon díjait, kiknek nyertesei nem tudtak maradni a szerdai megnyitóig. Az estét a nagyváradi művészek válogatott slideshow-i zárták.                                                                                

Bozzai Attila