image0012015. július 9. csütörtök

Felhős, hűvös reggelre ébredtünk. A szerdai vihar hideg légtömege nem sok jóval bíztatott bennünket a kirándulást illetően. (Bár ha nem esik, sétálni így kellemesebb.) A busz már várt ránk, és hamar Vácrátótra gurította a csapatot. A kocsival indulók már előttünk megérkeztek, együtt indultunk felfedezni a Botanikus-kert szépségeit. Természetesen ki-ki a maga tempójában és társaságával rótta a kiépített utakat. Három órát szántunk a nézelődésre, de lehetett volna többet is. Közben a nap elő-előbújt a felhők közül, szép fényekkel ajándékozva meg a fotózni szándékozókat.

Mire Őrbottyánba értünk, már hétágra sütött és melegített! Szép teljesítmény volt mindenkitől fél órát állni a napon, végighallgatva Gombos Miklós érdekes, humorral átszőtt előadását a harangok történetéről, valamint a készítés folyamatáról. A műhelyekben láthattuk azokat a fázisokat, amelyekről előzőleg hallottunk.

Mielőtt hazaindultunk volna, Fabó Katiék házacskájának kertjében egy kis kávéval, limonádéval, kovászos uborka hideg levével üdítettük föl magunkat, na meg némi pálinkával! Sajnos a háziak – eléggé el nem ítélhető módon – még nincsenek berendezkedve 58 vendég fogadására, így néhányan a földön ülve pihentek, sőt még részben-álló fogadásnak is nevezhetjük az eseményt.    

Vácra visszatérve, és nem megelégelve a gyaloglást, a társaság egy része várost fotózta, másik része pedig a Liget tó árnyas partjára sétált ki, Cservenák Péter vezetésével. MegnyugtaTÓ látvány tárult elénk. A helyiek kikapcsolódni, horgászni járnak ide, mi ismerkedtünk a kacsákkal.

Eközben ketten megvizsgálták az Ártéri tanösvény állapotát. Száraznak találták.

Nem hagytuk ki a Hétkápolnát sem. Láttuk a templom falában az 1849-ben belelőtt ágyúgolyót,a szabadtéri oltárt és szószéket, valamint a kápolnácskák sorát.

Szálláshelyünk udvarán ekkor már készülődött a Váci Ifjúsági Fúvószenekar népes csapata. A hangverseny kezdetére mindenki visszaért. Még el sem kezdődött, mi fotósok máris munkába lendültünk, és nem is hagytuk abba. Csodáltam, hogy tudtak játszani tőlünk, mert mindenhonnan, még – szó szerint – a fülük mellől is fényképeztük őket.

Jó élmény volt, felvillanyozva indultunk vacsorázni.

Werkfotók (Fabó Kati, dr. Sebestyén Ferenc):

{gallery lightbox=boxplus lightbox:thumbs=outside}FNYE/2015/6nap{/gallery}

Késő estére is maradt program. A vár tövében a Fortésok fényfestését csodálhatták meg mindazok, akik még nem fáradtak el, és megvárták a sötétedést a látvány érdekében.

A tartalmas nap (és az esti sör) után jóleső fáradtsággal térhettünk nyugovóra.

Fabó Kati