Mafosz Szalonok

Keresés

logo

szalon12016. július 9-én a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Művelődési Központ adott otthont a XXXIII. MAFOSZ Szalon és a Fotóművészeti Nyári Egyetem ünnepélyes megnyitójának.

Barcza Attila önkormányzati képviselő üdvözölte a Fotóművészeti Nyári Egyetem résztvevőit. Köszöntőt mondott Kóczán Péter, a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ kulturális igazgatóhelyettese. Lampert Tünde, a Horváth József Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója fuvolajátékával tette még ünnepélyesebbé a rendezvényt.

Horváth Imre megköszönte a város vendéglátását és a művésznő játékát, majd köszöntötte a vendégek között Albert Krieglert, az Osztrák Fotószövetség képviselőjét. Reményét fejezte ki, hogy az egykori osztrák–magyar fotókapcsolatokat sikerül feléleszteni.

szalon2 szalon3 szalon4

A MAFOSZ elnöke beszélt a tárlat jelentőségéről is. A Szalon célja, hogy bemutassa a kortárs magyar fotográfia eredményeit, a fotóművészeti alkotócsoportok legújabb munkáinak kiállításával. Ezért a szövetség arra kérte tagszervezeteinek tagjait, hogy két évnél nem régebbi alkotásokkal pályázzanak! Ez nem teljesen valósult meg, így ismételten kérte a pályázókat, hogy a következő évben a jobban legyenek tekintettel a megfogalmazott céllal. Ugyanígy kérte a szabvány képalakok és a magyar képcímek használatát. Pozitív eredményt hozott a nevezett képek átlagpontszáma szerinti pályázatrendezés, kevesebb volt az esetleges kép. felhívta a figyelmet, hogy zsűri mindig az eredeti alkotások, a különleges látásmódokat keresi  elsődlegesen. Kérte, hogy használják ki a nyári egyetem hallgatói a következő egy hetet, és minél több ilyen képet készítsenek. Megköszönte a Kőbányai Fotóklub keretezésben nyújtott segítségét, akik ezt követendő kezdeményezésként is tették (mindig az aktuális győztes csapat vállalja a kiállítás keretezését). Köszönte Hipságh Gyöngyi és a soproni klub installálási segítségét is.

A díjátadásra rátérve átadta előbb az egyéni különdíjakat, melyek idén már a MAFOSZ kékszalaggal egészültek ki. A Szlovák Fotográfusok Szövetségének különdíját Tálos Péter (Győri Fotóklub Egyesület) vehette át. Különdíjat (MAFOSZ kékszalagot) kapott: Dankó Gábor (Heves Megyei Fotóklub), Pádár Piroska (Kőbányai Fotóklub) és Farkas Imre (BMK Reflex Fotóklub).
III. díjat nyert Hedrich Zoltán (Kecskeméti Fotókör). II. díjat vehetett át Mekli Zoltán (Kontraszt Fotográfiai Társaság) és egyéni első lett Kirják József (Vadvilág MTE).

kekszalag szalon5 szalon6 szalon7

Az idei évben az alkotócsoportok versenyében minden olyan kollekció részt vett, mely legalább 18 nevezett képből állt. Harmadik a Győri Fotóklub Egyesület és a Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesülete egyformán 24 nevezett képpel, 669 ponttal, 27,875 átlagponttal. 2. a Kanizsa Fotóklub 670 ponttal, 27,9167 átlagponttal. A nevezett képek átlagpontszáma alapján legjobb kollekció elnyerte a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének vándorserlegét, emlékplakettjét és oklevelét. E versenyben első lett 684 ponttal, 28,5 átlagponttal a Kőbányai Fotóklub (Budapest). A kiállításra bejutott képek összesített pontversenyében szintén a Kőbányai Fotóklub (Budapest) végzett az élen 354 ponttal.

 szalon9 szalon10

A MAFOSZ elnöke köszöntötte a 110 éves Soproni Fotóklubot, és ez alkalomból Díszoklevelet adott át Hipságh Gyöngyinek, a klub elnökének.

szalon11

A Fotóművészeti Nyári egyetem első napján adja át a MAFOSZ a fotóművészeti diplomákat. Az elnök ösztönözte a tagszervezeteket, hogy minél többen éljenek e lehetőséggel és adják be dokumentációjukat. E félévben tizenegyen vehettek át diplomákat. A-MAFOSZ diplomát nyert el Szabó József (Kőbányai Fotóklub), Kiss Judit Linka (Dabasi Fotóklub Egyesület), Koloszár Jenő (Harkai Fotóműhely), Csákány Lóránt (Mafosz pártoló tag), Tálos Péter (Győri Fotóklub Egyesület), Liziczai Miklós (Győri Fotóklub Egyesület), Stipsits Ibolya (Győri Fotóklub Egyesület), Roll Péter (Győri Fotóklub Egyesület), Marton Ferenc (Szentesi Fotókör). A-MAFOSZ/bronz diplomát kapott Mekli Zoltán (Kontraszt Fotográfiai Társaság). És az eddigi első A-MAFOSZ/platina diplomát nyerte el: Kerekes István (Mafosz pártoló tag). A diplomákat Mátyus Károly, a Kitüntetési Bizottság elnöke adta át.

szalon12 szalon13 szalon14 szalon15 szalon16

Megjelent a szalon katalógusa is. A klubok, melyeknek kiállításra választott a zsűri alkotását, valamint az alkotók, akiknek van fotográfiája a katalógusban, tiszteletpéldányt vehettek át.

A rendezvény zárásaként a jelenlévők megtekinthették az épület másik kiállítótermében a Soproni Fotóművészeti Kör tárlatát.